eHippo Dx heeft een innovatief toestel ontwikkeld dat een allergietest sneller, goedkoper en accurater kan uitvoeren. Het bedrijf haalde in totaal 4,4 miljoen euro op bij de Limburgse investeringsmaatschappij (LRM) en het Amerikaanse Allerfund Ventures (AllerFund) om verder te kunnen opschalen. ZOL is het eerste ziekenhuis in Limburg dat het toestel officieel in gebruikt neemt. Andere Limburgse ziekenhuizen volgen later. Ook UZ Leuven, AZ Herentals en CHU Luik nemen deel.
Vandaag kampt één op drie van de bevolking wereldwijd met een allergie. Tegen 2025 zal zelfs de helft van alle Europeanen aan een allergie lijden, zo blijkt uit projecties van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Denk daarbij aan pollen, voedingsstoffen, contactallergieën en insectenbeten. Oorzaak is de toenemende hygiëne in onze kindertijd, het hoge verbruik aan antibiotica en de blootstelling aan stoffen van uitheemse planten en dieren door de klimaatveranderingen.
In 2020 werd het eerste prototype van de Skin Prick Automated Test, of kortweg SPAT ontwikkeld. Het SPAT toestel van Hippo Dx werkt snel: in 10 seconden zet het liefst 12 testen op de voorarm en na 15 minuten kan je het resultaat door het toestel automatisch laten aflezen. De procedure is dus minder arbeidsintensief en de resultaten zijn veel meer betrouwbaar en bijgevolg makkelijk te reproduceren.
Bovendien ontwikkelt Hippo Dx momenteel een methode die met artificiële intelligentie (AI) de huidreacties op de SPAT-beelden zal kunnen opmeten en beoordelen in welke mate een patiënt reageert op een bepaald allergeen. Dat kan dan als diagnose-voorstel aan de arts voorgelegd worden.
KNO-arts dr. Winde Lemmens: “We zijn vereerd dat we mogen meewerken aan de SPAT AI-studie. Concreet zullen er 100 SPAT beelden beschikbaar gesteld worden voor de ontwikkeling van medische AI-software. Hierdoor zullen we in de toekomst op een snellere en meer uniforme manier betrouwbare allergietesten kunnen uitvoeren en zijn we niet meer afhankelijk van de ervaring en subjectieve beoordeling van de onderzoeker. Een correct testresultaat is immers van groot belang voor patiënten voor wie allergeenspecifieke immunotherapie overwogen wordt.”